• handgemaakte zeep
  • vol met natuurlijke ingrediënten
  • exclusief voor elk seizoen

Vrij van palmolie

Gepubliceerd op 16 mei 2021 om 10:32

Palmolie is een van de meest gebruikte plantaardige oliën ter wereld. De olie wordt in veel producten verwerkt: pindakaas, boter, chips, maar ook in veel verzorgingsproducten zoals zeep. Helaas brengt de productie van palmolie het klimaat, het regenwoud en zijn bewoner de orang-oetan in gevaar. Voor mij reden genoeg om in alle producten van De Zeeptante geen palmolie te verwerken!

Wat is palmolie eigenlijk? Welke gevolgen heeft de palmolie-industrie en is er een oplossing?

Wat is palmolie en waarom wordt het gebruikt?

Van de palmvrucht worden twee soorten olie gemaakt: palmolie van het vruchtvlees en palmpitolie van de zaad. De vruchten van de palm zijn oranjerood van kleur. De vruchten groeien in trossen die wel een gewicht van 25 kilo kunnen krijgen. De palm levert ongeveer 3,6 ton vruchten per hectare (circa 4.000 liter olie). De opbrengst is enorm hoog, omdat 70 tot 80% van de vrucht uit olie bestaat. 
De vraag naar palmolie is enorm en stijgt nog steeds. Daarom worden grote palmplantages aangelegd. Een plantage kan zo groot zijn als 60.000 voetbalvelden bij elkaar. Veelal zijn deze plantages gelegen in Indonesië en Maleisië. Helaas worden voor de aanleg van deze plantages grote delen van regenwouden gekapt.

Ontbossing, bestrijdingsmiddelen en slechte arbeidsomstandigheden

De toenemende vraag naar palmolie leidt tot toename aan palmolieplantages. In veel gevallen moet het tropisch regenwoud plaatsmaken voor deze plantages. In zuidoost Azië is 45% van de palmolieplantages aangelegd op plekken waar eerst regenwoud was.

De ontbossing van het regenwoud heeft enorme gevolgen voor de biodiversiteit, omdat het de leefruimte van dieren en planten verkleint. De oorspronkelijke bossen zijn rijk aan verschillende zoogdieren, zoals de orang-oetang. Daarnaast komen door ontbossing enorm veel broeikasgassen vrij.

 

De productie van palmolie zorgt bovendien voor watervervuiling. Op de plantages worden vaak bestrijdingsmiddelen gebruikt tegen ratten, schimmelziekten en neushoornkevers. Resten hiervan kunnen in het water terecht komen.

 

De palmolie-industrie zorgt voor een hoop werkgelegenheid. Toch heeft de lokale bevolking hier niet altijd voordeel aan, omdat de bedrijven ook personeel van buiten de landen aantrekken. Volgens verschillende bronnen zijn de werkomstandigheden op de plantages erg slecht. Denk aan gedwongen arbeid met lange werkdagen en blootstelling aan gevaarlijke stoffen. 

De oplossing?

Dan maar een verbod op palmolie? Helaas is dat ook niet de oplossing. Hiervoor zijn teveel mensen afhankelijk van de palmolie-industrie en is de vraag naar palmolie te groot. Ook vanwege de hoge opbrengst per hectare van palmolie is het overstappen op andere oliën niet zomaar een oplossing. Hiermee wordt het probleem verschoven.

 

Wat kun jij zelf doen?

  • Gebruik zo min mogelijk producten met palmolie;
  • Bekijk etiketten. Misschien zijn er vergelijkbare producten zonder palmolie beschikbaar;
  • Wil je toch producten met palmolie kopen? Kies dan voor een duurzame en verantwoorde variant. Bijvoorbeeld het keurmerk voor duurzame palmolie: Round table for Sustainable Palmoil (RSPO). 

Geen palmolie bij De Zeeptante

Alle kleine beetjes helpen, daarom gebruikt De Zeeptante geen palm(pit)olie
in alle producten! 


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.