
Elke zeep en scrubzeep bestaat uit verschillende plantaardige oliën en vetten, water, natriumhydroxide, etherische oliën en natuurlijke kleuren.
Hoe ontstaat nu uit al deze ingrediënten "zeep"?
Verschillende methoden
Er bestaan verschillende soorten methoden om zeep te maken. Elk met zijn eigen voor- en nadelen. Zelf maak ik het meeste gebruik van de 'cold process'-methode. Met dit proces kan het zeepmengsel direct in de mal gegoten worden, zonder dat deze voor een langere tijd warm gehouden wordt in een oven of slowcooker (de 'hot-process'-methode). Het voordeel van deze methode is dat je voldoende tijd krijgt om de zepen de mooie kleuren, vormen en designs te geven.
Natronloog
Een vaak gehoorde vraag: "natriumhydroxide in zeep, kan ik dat wel gebruiken?!". In pure vorm is natriumhydroxide inderdaad niet goed voor je huid en kan voor ernstige irritaties zorgen. Gelukkig is de natriumhydroxide in de zeep helemaal verdwenen! We hebben dit nodig voor een interessante en onmisbare scheikundige reactie: het verzepingsproces.
De natriumhydroxide wordt opgelost in water. Er ontstaat natronloog. Vervolgens wordt het natronloog toegevoegd aan de oliën en vetten. Door het mengsel te roeren en te mixen ontstaat een reactie: het verzepingsproces. Het totale mengsel wordt nu omgezet in zeep. Na dit proces en het laten rijpen van de zepen (+/- 6 weken lang!) is de natriumhydroxide volledig uit de zeep verdwenen.
Overvetting van zeep
De oliën en vetten in verhouding tot het water en de natriumhydroxide wordt nauwkeurig berekend en afgewogen. Op alle zepen zit standaard een 'overvetting'. Dit houdt in dat in alle zepen meer oliën en vetten worden verwerkt dan natronloog kan verzepen. Oftewel: altijd meer oliën en vetten dan natronloog.
Deze verhouding zorgt er ook nog eens voor dat de zeep de huid niet uitdroogt.


Reactie plaatsen
Reacties