De magie van Sheaboter

Gepubliceerd op 28 juni 2021 om 08:25

Sheaboter bestaat al eeuwenlang. Een van de bekendste eerste gebruikers was Cleopatra. Sheaboter, of ookwel sheabutter, sheavet of kariteboter genoemd, is plantaardig vet. Het is een geweldig ingrediënt voor in zeep, crèmes en andere huidverzorging.

 

In dit artikel lees je alles over de kwaliteiten van sheaboter en waar het vandaan komt.

De oorsprong van sheaboter

Sheaboter wordt gewonnen uit de vrucht van de Afrikaanse karite- of sheanotenboom. Deze boom groeit in het wild in de natuur van de 'shea gordel'. Dit is een gebied dat dwars door Afrika loopt. Voor de bereiding worden de zaden van de vruchten ontdaan van het vruchtvlees. Vervolgens worden de zaadkernen verhit en vermalen tot een vetachtige massa ontstaat. Tot slot wordt aan de massa water toegevoegd, wat gevolgd wordt door het scheiden van alle ongewenste bestanddelen van het vet. Dit is een intensieve klus. De sheaboter die hiermee ontstaat is vettig en talkachtig en heeft een bijna witte, licht geelachtige, kleur. Sheaboter heeft in pure vorm een hele karakteristieke geur; you love it or you hate it! 

De eigenschappen van sheaboter

Sheaboter speelt al eeuwenlang een belangrijke rol binnen de Afrikaanse geneesmiddelenleer: de boter wordt ingezet om veel huidproblemen te genezen. 

Sheaboter bestaat uit een hoge dosis vetzuren die ook van nature voorkomen in de huid. Het zorgt ervoor dat vocht minder makkelijk kan ontsnappen, waardoor de huid soepel en zacht blijft. Daarnaast is sheaboter ontstekingsremmend en zit deze vol met vitaminen A en E. Dankzij al deze eigenschappen is sheaboter een goed hulpmiddel voor een rode, geïrriteerde, droge huid of bij eczeem.

Alsof dit niet al genoeg voordelen zijn, helpt sheaboter ook bij het vormen van nieuwe cellen en gaat hiermee huidveroudering tegen. 

Hoe zit dit met de sheaboter van De Zeeptante?

De biologische sheaboter die De Zeeptante gebruikt, wordt gewonnen in Ghana. De sheaboter wordt direct bij de vrouwen coöperatie in Ghana gekocht. Hiermee wordt een gemeenschap van ruim 2400 personen gesteund. De leverancier, Naissance, helpt de gemeenschap met het opbouwen van een productielijn en alle bijbehorende faciliteiten. Bovendien hebben zij de gemeenschap geholpen met het plaatsen van een waterput, zodat zij vers drinkwater tot hun beschikking hebben. Lees het verhaal achter de biologische sheaboter en de coöperatie.

 

In veel zepen van De Zeeptante zit sheaboter, zoals: Avocuddle, La-la-lavendel en haverscrub.

Heb jij al eens de zeep met sheaboter geprobeerd? 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.